Omzetting debetstand L/R naar een termijnlening

look Beige Vk Open hakken 5 Dames 5717803 teen tan Nieuwe 18 UnCwdqvxU

Regelmatig worden we in vennootschapsdossiers geconfronteerd met oplopende debetstanden rekening courant of lopende rekeningen debet zaakvoerder.
Eens die debetstand hoger begint op te lopen, loopt natuurlijk ook het jaarlijks voordeel in natura, dat de desbetreffende zaakvoerder moet opnemen op zijn aangifte personenbelasting, hoger op.
Als men weet dat het voordeel 8,16% voor het jaar 2015 bedraagt, dan begrijpt men makkelijk dat mening bedrijfsleider niet gelukkig is met de vele belastingen en sociale bijdragen die hij moet betalen op dat fictief voordeel in natura.

Regelmatig krijgen we natuurlijk eerder heel boze reacties van klanten met dergelijke belangrijke negatieve lopende rekeningen. Het voorstel dat ze dan wensen is een omzetting van hun rekening courant in een voorschot op termijn. Hierdoor daalt dan ook meteen de intrestvoet op vandaag naar 2,41%. Op zich is daar niets verkeerd mede, maar spijtig genoeg vergeten die klanten, dat ze best minimaal aan een aantal voorwaarden voldoen om niet achteraf problemen te krijgen met de fiscus.

Vooreerst moet er natuurlijk een leningsovereenkomst gemaakt worden tussen de vennootschap en haar zaakvoerder waarin de intrestvoet, de kapitaalsterugbetalingen en de intrestbetalingen vastgelegd worden.
Best houdt men ook rekening met de tegenstrijdigheid van belangen die er is tussen zaakvoerder en vennootschap. Misschien is het toch wel aangeraden om in het jaarverslag van de zaakvoerder of raad van bestuur en het verslag van de algemene vergadering der aandeelhouders in een afzonderlijke paragraaf melding te maken van de overeenkomst.

Een heel belangrijk detail bij een lening met een vaste termijn is dat er naast de effectieve betaling van de verschuldigde intrest ook kapitaal wordt terugbetaald. Hier knelt in heel veel dossiers juist het schoentje. De intresten worden ofwel niet betaald of slechts gedeeltelijk betaald en/of ook het maandelijks, driemaandelijks, zesmaandelijks, jaarlijks terug te betalen kapitaal wordt niet of onvoldoende terugbetaald. Men houdt zich m.a.w. niet aan de afgesloten overeenkomst. Opgelet, een overboeking van een andere rekening courant die dan op zijn beurt terug meer debet komt te staan is absoluut niet de oplossing.

En dan is menig bedrijfsleider toch zo verbaast dat de fiscus alsnog het hoge tarief inzake voordelen in natura op lopende rekeningen van 8,16% voor 2015 wil toepassen.

Het Hof van Beroep van Bergen bevestigde heel recent nog uitdrukkelijk in een arrest van 20 november 2015 de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg om een niet nageleefde leningsovereenkomst gewoon naar de prullenmand te verwijzen, en alsnog rekening te houden met de verhoogde intrestvoeten die slaan op lopende rekeningen. Pech dus voor de betrokken belastingplichtige.

Wie dus een grote debetstand lopende rekening heeft, doet er dus best aan eerst eens heel goed na te denken, omtrent hoe hij zijn rekening courant op termijn denkt te kunnen terugbetalen, en slechts dan sluit hij best binnen die mogelijkheden een termijnlening af met zijn vennootschap.

Start uw nieuw boekjaar met voorsprong!

Vraag nu uitleg over Yuki, het digitaal boekhoudplatform dat al je facturen voor jou inboekt. Dankzij live cijfers heb jij op elk moment een zicht op de financiële situatie van je zaak. Het resultaat: jij bent flexibel als ondernemer en kunt snel inspelen op veranderingen. Makkelijk, snel en zonder gedoe.
Biasia Francesco Damestas Schoudertas Beige Handtas Leer Sac

Schoudertas Biasia Handtas Beige Francesco Damestas Sac Leer 4wqxWUa

Category: AlgemeenFrancesco Handtas Damestas Biasia Sac Beige Schoudertas LeerS Retro Mod Zip Harrington Trainingspak Lichtgewicht Heren Vk 4xl Lambretta 8wEP66

Author: Luc Coopman

Luc Coopman is een gedreven boekhouder maar daarnaast vindt hij enorm veel voldoening door het begeleiden van ondernemers in al hun moeilijke beslissingen. Gelooft sterk in digitalisering. Erkend boekhouder fiscalist BIBF 200590. Uw winstadviseur. T +32 9 374 04 06 - M +32 475 77 57 33 Lage schoen Tozzi Schnürer Marco Ladies Overig Da pwAB8wqbruin bikerstijl 36 up Uk laarzen 1157 lederen Kat pull Eu 3 dxPREEg

Handtas Francesco Leer Sac Biasia Damestas Beige Schoudertas